Molen De Graeve met molenaarswoning

Beschrijving

De Molen De Graeve is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) met gemetselde gaanderij, in 1891 opgericht door Karel De Graeve-Lercangée. In 1893 werd naast de nieuwe windmolen een stoommaalderij opgericht maar er werd ook nog met de wind gemalen. Later werd overgeschakeld op een dieselmotor en in de jaren 1960 op elektriciteit. De molen werd onttakeld in 1925 maar de romp bestaat nog. Van de elektrische maalderij resteren nog drie steenkoppels, een afzonderlijke molensteen, dieselmotor, buil, graankuiser, zes jacobsladders, silo en menger.

Het molenaarshuis, een dubbelhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak, dateert eveneens van 1891 (datum op de deurlatei) en heeft een toegevoegde tweede verdieping uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De gecementeerde lijstgevel wordt horizontaal geleed door middel van een puilijst, een over de penanten heen lopende lijst van de bovenvensters en een kroonlijst. De vensters zijn steekboogvormig, beluikt op de begane grond en voorzien van versierde sluitsteen op de bovenverdieping. De deur is ook steekboogvormig en is gevat in een vlakke arduinen omlijsting.

• D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
  • S.N. 1960: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen naar gegevens van het Archief van het Kadaster. Eerste aflevering. De arrondissementen Aalst en Dendermonde, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oost-Vlaanderen 14.3.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle; Vandeweghe, Evert