Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw vanwege de inwoners van Bulskampveld en de familie Lippens (Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog). Gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Alphonse de Pauw (Brugge). Kapel in classicistische stijl met ronde plattegrond. Gebruik van arduin voor de trede. Roodbakstenen gevelparement afgewisseld met zandstenen pilasters voorzien van pseudo-Ionische kapitelen met eier- en parellijst en bekroond met een trigliefenfries. Koepelvormig dak met leien bekleed, in het midden een kleine trommel en een glazen koepel. Bronzen topbekroning met een hart voorzien van stralen en een kruis. Houten gebogen ingangsdeur.

Interieur. Witbeschilderd interieur. Beigemarmeren tegelvloer. Koepel met ondiep cassettenplafond. Centraal een gipsen Mariabeeld op een cirkelvormige gipsen sokkel met acht kleine consoles. In de sokkel koperen tekstplaat met opschrift: "BLIJK VAN/ ERKENTELIJKHEID/ VOOR DE/ BESCHERMING/ VAN DE/ INWONERS/ VAN/ BULSKAMPVELD/ EN DE FAMILIE/ LIPPENS/ 1914-1918/ 1940-1945".

• DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem, Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur. Inventaris, 2001, p. 45-49 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden ..., Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, 1996, p. 28.

Auteurs: Gilté, Stefanie