Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Beernem
Deelgemeente Beernem
Straat Bulscampveld
Locatie Bulscampveld zonder nummer, Beernem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Beernem (adrescontroles: 22-04-2008 - 22-04-2008).
  • Inventarisatie Beernem (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Deze bescherming is geldig sinds 26-03-2010.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw vanwege de inwoners van Bulskampveld en de familie Lippens (Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog). Gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Alphonse de Pauw (Brugge). Kapel in classicistische stijl met ronde plattegrond. Gebruik van arduin voor de trede. Roodbakstenen gevelparement afgewisseld met zandstenen pilasters voorzien van pseudo-Ionische kapitelen met eier- en parellijst en bekroond met een trigliefenfries. Koepelvormig dak met leien bekleed, in het midden een kleine trommel en een glazen koepel. Bronzen topbekroning met een hart voorzien van stralen en een kruis. Houten gebogen ingangsdeur.

Interieur. Witbeschilderd interieur. Beigemarmeren tegelvloer. Koepel met ondiep cassettenplafond. Centraal een gipsen Mariabeeld op een cirkelvormige gipsen sokkel met acht kleine consoles. In de sokkel koperen tekstplaat met opschrift: "BLIJK VAN/ ERKENTELIJKHEID/ VOOR DE/ BESCHERMING/ VAN DE/ INWONERS/ VAN/ BULSKAMPVELD/ EN DE FAMILIE/ LIPPENS/ 1914-1918/ 1940-1945".

  • DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem, Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur. Inventaris, 2001, p. 45-49 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden ..., Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, 1996, p. 28.

Bron: Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie

Datum tekst: 2007

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bulscampveld

Bulscampveld (Beernem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.