Teksten van Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Gedenkkapel ()

De gedenkkapel staat langs Bulscampveld, de dreef ten noorden van het kasteel binnen het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld, ongeveer vlak tegenover de cafetaria.

Historische beschrijving

Kapel in neoclassicistische stijl, op het domein van het kasteel Bulskampveld naar ontwerp van de Brugse architect Alphonse De Pauw.

De vroegste vermelding van 'Bulskampveld' dateert wellicht uit 1149. In ruime zin betrof Bulskampveld grotendeels het gebied tussen Bellem en Lotenhulle, over Aalter, Beernem, Wingene en Ruddervoorde, tot op Aartrijke, Lichtervelde, Zwevezele en Torhout. In 1650 was het circa 10.000 ha groot. Een vruchtbare strook langs de Waardammebeek te Zwevezele, Ruddervoorde en Waardamme splitste het veld in een oostelijk en een westelijk deel. Het is op het oostelijk deel dat het eigenlijke Bulskampveld lag. Op het einde van de 18de eeuw en tijdens de 19de eeuw slaagde men erin het uitgestrekte Bulskampveld te ontginnen. Het eerste kasteel van Bulskampveld zou gebouwd zijn door Lambertus Malfait, die in 1803 te Beernem overleed. Tijdens de 19de eeuw werd het kasteel achtereenvolgens eigendom van de Fransman Bulteau, van Jean-Baptiste-Joseph Barrois en vervolgens van de familie de Meeus. Graaf Henri de Meeus liet het kasteel herbouwen naar het neogotische ontwerp van de Luikse architect Clément Léonard (cfr. huidige kasteel) In 1904 verkocht de familie de Meeus het kasteel aan de familie Lippens. De familie Lippens liet het kasteelpark ontwerpen door de Brusselse landschapsarchitect E. Galopin. In 1970 verkocht Philippe Lippens het 'Lippensgoed-Bulskampveld' aan de provincie West-Vlaanderen, die het domein openstelde voor het publiek.

De kapel werd in 1920 opgericht door de familie Lippens uit dankbaarheid voor de besparing van oorlogsgeweld onder de Eerste Wereldoorlog. Later werd dit uit dankbaarheid voor de bescherming van de bewoners onder beide wereldoorlogen. De kapel wordt ook wel eens aangeduid met de 'bomkapel'. In de kapel prijkt een groot, eeuwenoud Onze-Lieve-Vrouwebeeld, afkomstig uit Lauw (Limburg).

Architect Alphonse De Pauw (1867 – 1937) studeerde aan Sint-Lucas te Gent. In 1896 werd hij directeur van de Stedelijke Beroeps- en Nijverheidsschool te Lokeren. In 1904 verhuisde hij naar Brugge, waar hij tot aan zijn dood in 1937 bleef. Het grootste deel van zijn oeuvre situeert zich dan ook in Brugge.

Beschrijving

Kapel in classicistische stijl, met ronde plattegrond. Arduinen trede. Roodbakstenen gevelparement afgewisseld met zandstenen pilasters voorzien van pseudo-Ionische kapitelen met eier- en parellijst en bekroond met een trigliefenfries. Koepelvormig dak met leien bekleed, in het midden een kleine trommel en een glazen koepel. Bronzen topbekroning met een hart voorzien van stralen en een kruis. Houten gebogen ingangsdeur. Witbeschilderd interieur met beigemarmeren tegelvloer. Koepel met ondiep cassettenplafond. Centraal een gipsen Mariabeeld op een cirkelvormige gipsen sokkel met acht kleine consoles. In de sokkel is een koperen tekstplaat ingewerkt met opschrift: "BLIJK VAN/ ERKENTELIJKHEID/ VOOR DE/ BESCHERMING/ VAN DE/ INWONERS/ VAN / BULSKAMPVELD/ EN DE FAMILIE/ LIPPENS/ 1914-1918/ 1940-1945", onder het beeld "O.-L.-VROUW VAN LAUW (LIMBURG) XIIIe EEUW"

Hoogte 630 x Ø 548 cm

De kapel wordt omgeven door een laurierhaag.

• DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem: klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur". Gent, Universiteit Gent, 2000 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge, Provincie West-Vlaanderen, 1996.
  • RYSERHOVE A., Beernem. Een heemkundige studie. Handzame, Familia et Patria, 1979.

Bron: Beschermingsdossier DW002454
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Dankkapel ()

Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw vanwege de inwoners van Bulskampveld en de familie Lippens (Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog). Gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Alphonse de Pauw (Brugge). Kapel in classicistische stijl met ronde plattegrond. Gebruik van arduin voor de trede. Roodbakstenen gevelparement afgewisseld met zandstenen pilasters voorzien van pseudo-Ionische kapitelen met eier- en parellijst en bekroond met een trigliefenfries. Koepelvormig dak met leien bekleed, in het midden een kleine trommel en een glazen koepel. Bronzen topbekroning met een hart voorzien van stralen en een kruis. Houten gebogen ingangsdeur.

Interieur. Witbeschilderd interieur. Beigemarmeren tegelvloer. Koepel met ondiep cassettenplafond. Centraal een gipsen Mariabeeld op een cirkelvormige gipsen sokkel met acht kleine consoles. In de sokkel koperen tekstplaat met opschrift: "BLIJK VAN/ ERKENTELIJKHEID/ VOOR DE/ BESCHERMING/ VAN DE/ INWONERS/ VAN/ BULSKAMPVELD/ EN DE FAMILIE/ LIPPENS/ 1914-1918/ 1940-1945".

• DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem, Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur. Inventaris, 2001, p. 45-49 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden ..., Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, 1996, p. 28.

Auteurs:  Gilté, Stefanie