erfgoedobject

Hovenierswoning kasteelsite Drie Koningen

bouwkundig element
ID
89000
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89000

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hovenierswoning, deel uitmakend van de kasteelsite "Drie Koningen". Volgens het kadaster gebouwd in 1892 met een bijhorend vrijstaand landgebouw. Dit laatste wordt in 1956 afgebroken. In hetzelfde jaar wordt de woning vergroot en verandert de bestemming in bergplaats. In 1994 werd het gebouw opmerkelijk vergroot. Oranjerode baksteenbouw boven een lage beschilderde plint. Woonhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak centraal doorbroken door een dakvenster met tuitgevel. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten, gekoppelde spitsboognissen en natuurstenen kruiskozijnen. Zijpuntgevel met gelijkaardige muuropeningen opengewerkt. In het verlengde van de zijpuntgevel begint de tuinmuur voorzien van een bakstenen overhoekse tandlijst en topstukbekroning. Links een lager, weliswaar verbouwd volume.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1893/14, 1956/92, 1994/32.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Drie Koningen

  • Is deel van
    Kasteeldomein Drie Koningen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hovenierswoning kasteelsite Drie Koningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89000 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.