Herberg Nieuwe Driekoningen

Beschrijving

Voormalig café "Nieuwe Driekoningen". Tot 1921 in gebruik als herberg. Thans leegstaand. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Oudste gedeelte, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gaat zeker terug tot de 18de eeuw zie de kaart van Ferraris (1770-1778). Het huidige tweeledig volume staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Rechtertravee kreeg een nieuw gevelparement, vermoedelijk in de jaren 1930.

Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd (stalvleugel niet beschilderd). Gepekte plint. Tegen de goot een baksteen bepleisterd lijstje. Oorspronkelijk beluikte rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk voorzien van kleine roedeverdeling. De geïntegreerde stal is ingestort.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1844/8.
  • VLAMYNCK J., Herbergen te Beernem (2), in Bos en Beverveld, jaarboek 1988, p. 89.