Lage boerenarbeiderswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Voormalig "Gevaertsschooltje", een klein gemengd lager schooltje voor de kinderen van de wijk Gevaerts. Vanaf 1810 zou er in de wijk een schooltje zijn geweest, pas sinds 1862 met zekerheid ondergebracht in dit gebouw, samen met een onderwijzerswoning.
Het huidige volume staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 als een kleine tweedelige woning. Volgens het kadaster wordt de woning in 1862 vergroot en wordt er een schooltje en een woongelegenheid voor een onderwijzer ingericht. In 1912 wordt het gebouw vergroot en wordt de schoolfunctie afgeschaft. In 1931 wordt de woning "heropgebouwd" met een iets gewijzigde plattegrond.
Verankerde beschilderde en bepleisterde baksteenbouw opgesmukt met sierpleisterwerk zoals onder meer pseudo-breuksteen voor de plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk.
VLAMYNCK J., De Gevaerts te Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1978, p. 100.
Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.