erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID: 89008   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89008

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Lage boerenarbeiderswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Links een lager volume met volledig blinde gevel aan de straatzijde (mogelijk smidse). Op de kaart van de Zuidleie van 1640-1642 is hier bebouwing weergegeven. Een gelijkaardig volume staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 als eigendom van smid Gevaert. Verankerde baksteenbouw met gecementeerd parement. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en beschilderde latei. Deels behouden schrijnwerk. Bijhorende achterliggende stalling en bakhuisje.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, Beernem.
  • STADSARCHIEF BRUGGE, Verzameling kaarten en plannen, nummer 41.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boerenarbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89008 (Geraadpleegd op 13-08-2020)