Tweewoonst

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee boerenwoningen

Beschrijving

Tweewoonst opgetekend op het primitief kadasterplan van circa 1830 en volgens het kadaster samengevoegd in 1931. Op een mutatie van 1966 weergegeven als een tweewoonst. Het bijhorend landgebouw was oorspronkelijk ook een tweewoonst, gebouwd voor 1830 en omgevormd tot landgebouw in 1966. Opeenvolgende uitbreidingen met loodsen. Gedurende de 19de eeuw tot midden 20ste eeuw achtereenvolgens verpacht door de families Bulteau Malfait en Lippens-'t Serstevens en Lippens-de Bethune.

Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Groot perceel aan de straat afgesloten met een haagbeuk. Boerenhuis evenwijdig met de straat gebouwd als een tweewoonst van telkens drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witgeschilderd boven een gepekte plint. Segmentboogvormige beluikte muuropeningen met behouden schrijnwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1931/40, 1966/38.

Auteurs: Gilté, Stefanie

Aanvullende informatie

Het bijhorend landgebouw was oorspronkelijk ook een tweewoonst, gebouwd voor 1830 en omgevormd tot landgebouw in 1966. Dit werd gesloopt.

• Informatie verkregen van de gemeente Beernem (mei 2018).
Auteurs: Jacobs, Els