Pastorie Sint-Amandusparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie horend bij de Sint-Amanduskerk van Beernem. Ten noorden van de kerk te situeren. Gelegen binnen een omwalling en toegankelijk via een brug voorzien van een smeedijzeren leuning eindigend bij een bakstenen eenvoudig toegangsgebouw.

1584: Geschreven bronnen maken melding van de pastorie.

1608: De oudste kerkrekening maakt melding van een herstelling van de brug over de omwalling. Toen werd ook de pastorie volledig herbouwd.1659: De pastorie wordt volledig vernield door de Fransen.

Eind 18de eeuw: Met de Franse revolutie werd het gebouw in gebruik genomen als herberg en drankgelegenheid.

1823: Er worden herstellingswerken uitgevoerd. Volgens het bestek was het een bakstenen eenlaagsgebouw bedekt met rode pannen.

1863: De huidige pastorie wordt gebouwd naar ontwerp van architect Buyck. Volgens het kadaster en het gemeente-archief wordt de pastorie pas in 1868 gebouwd.

1914: Er worden enkele verbouwingen uitgevoerd. 1917: De omwalling wordt uitgediept.

1981: Ten zuidwesten van de pastorie, tegenaan de Hooistraat, wordt een nieuw volume gebouwd.

2007: Grondig saneren van het interieur van de pastorie.

Beschrijving

Centraal een volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Opgevat als een dubbelhuis. Rode baksteenbouw voorzien van sierankers. De evenwichtig opgebouwde gevel wordt verticaal geritmeerd door rechthoekige traveenissen. De borstwering op de verdieping is voorzien van gekoppelde segmentboogvormige blindnissen. Centraal een deur gevat in een samengestelde beeldnis, waarboven een jaarsteen. Op de tweede bouwlaag een rechthoekig venster één geheel vormend met de getrapte dakkapel. Vernieuwd schrijnwerk. Links en rechts van het hoofdvolume enerzijds een aanbouw van één bouwlaag en anderzijds een aanbouw van twee bouwlagen. Laatstgenoemde meer uitgewerkt met onder meer sierankers en gekoppelde blindnissen op de verdieping.

Volledig verbouwd interieur.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1869/6, 1969/16, 1981/7.
  • RYSERHOVE A., Beernem een heemkundige studie, Handzame, 1979, p. 165-167.
  • BONAMIE D., Sint-Amanduskerk Beernem. Gidskaart, 2002.