Hoeve met Sint-Franciscuskapel

Beschrijving

Op de hoek van de Charlotteweg, gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gebetonneerd rechthoekig erf. Rechthoekige inrijpoort onder houten latei, opgenomen in dienstgebouw onder afgesnuit zadeldak.

Vernieuwd woonhuis en stallen. Gedeeltelijk versteende en aan straatzijde gecementeerde oude dwarsschuur in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Voorheen olieslagerij, bewaarde sporen van paardenmolen. Zeer groot schilddak (kunstleien) met overkraging op kraagstukken (straatzijde) en sierlijk uitgesneden daklijstbalkjes (erfzijde). Bewaarde structuur met stijlen, ankerbalken en lemen vullingen en oud dakgebint. Rechthoekige poorten.

Waarschijnlijk gelijktijdig aangebouwd Sint-Franciscuskapelletje op de hoek. Gecementeerde baksteenbouw onder zadeldekje (pannen). Getralied rechthoekig nisje met vijf heiligenbeeldjes.

Sierlijk gesneden eikenhouten balk, gedateerd 1730, uit kapelletje weggehaald en in hoeve bewaard.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle