Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Lage boerenarbeiderswoning parallel aan de straat in combinatie met volume van twee bouwlagen. Laag volume volgens het kadaster opgetrokken in 1842 samen met een parallel achterliggend landgebouw in opdracht van notaris Jacqué uit Brugge. Uitbreiding met het volume van twee bouwlagen circa 1853. Vijf traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak. Witbeschilderde verankerde baksteenbouw met zwarte plint en drieledige muizentandfries onder de dakoverstek. Segmentboogvormige muuropeningen en beluikte vensters. Tegen de zuidwestelijke gevel aangebouwd volume van twee bouwlagen en twee traveeën onder een pannen tentdak Rode baksteenbouw opengewerkt met hoge rechthoekige vensteropeningen waarin behouden schrijnwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1843/4, 1862/82.

Auteurs: Gilté, Stefanie