erfgoedobject

Waterkasteel

bouwkundig element
ID: 89024   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89024

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waterkasteel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Waterkasteel". Het waterkasteel maakte oorspronkelijk deel uit van het kasteel van Beernem dat in 1971 werd afgebroken. Het wordt weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830 als een pachterswoning eigendom van de familie O' Sullivan de Graz. In 1899 wordt dit volume volgens het kadaster verbouwd in opdracht van baron Snoy-de Vrière. Het kasteeltje is gedeeltelijk over de slotgracht (de buitenwal) gebouwd en wordt door gemetselde bogen en pijlers, die in het water staan, gedragen. Volume van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak voorzien van twee oeil de boeuf, heeft een gelijkvloerse verdieping die wat dieper inspringt en afgesloten is van de gracht met een balusterleuning. De overkragende eerste verdieping rust op een constructie bestaande uit gietijzeren verticale kolommen, uitkragingen van geklonken gietijzer en bovenaan een stalen I-profiel. De bovenbouw is als risaliet uitgewerkt en voorzien van een frontonbekroning. De gevel is verticaal geritmeerd door natuurstenen muurkettingen. Rechthoekige muuropeningen met geblokte ontlastingbogen. De muuropeningen in de zijgevel zijn voorzien van een geblokte omlijsting. De luifel is afgewerkt met troggewelfjes en I-profielen. Volledig verbouwd interieur.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1899/7.
  • BONAMIE D., Het industrieel-archeologisch erfgoed van Beernem, Oedelem en Sint-Joris-ten-Distel, in Bos en Beverveld, jaarboek 1996, p. 113-114.
  • MUYLAERT F., Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, 1982, p. 12.
  • RYSERHOVE A., Beernem. Een heemkundige studie, Handzame, 1979, p. 94-95.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Waterkasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89024 (Geraadpleegd op 15-10-2019)