Parochiekerk Sint-Amandus

Beschrijving

Inplanting aan de straat; omringend kerkhof. Eclectisch getinte kerk met neoclassicistische en neoromaanse elementen opgetrokken in 1864 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van Gent.

De plattegrond omvat: een toren ten westen, een driebeukig schip van vier traveeën en twee kleine blindtraveeën, een koor met een rechte travee en apsis tussen twee sacristieën. Bakstenen gebouw geritmeerd door lisenen met verbindende rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling. In de tweeledige westelijke toren, rondboogportaal in een geprofileerde omlijsting van arduin, drielicht en ten slotte rondboogvormige galmgaten; op de smallere klokkenverdieping. Ingesnoerde naaldspits. Pseudo-kruisriboverwelving op zuilen en bundelpijlers met eenvoudige sokkel.

Mobilair

Schilderijen: "De opvoeding van Maria", kopie naar P.P. Rubens, op het hoofdaltaar (17de-18de eeuw); "Heilige Barbara" op het zijaltaar ten zuiden(18de eeuw). Barok getinte altaren (18de eeuw); koorbanken uit de 18de eeuw; communiebank door C. Van Erckel, van Borgerhout (18de eeuw); preekstoel (19de eeuw); Lodewijk XVI-biechtstoel (laatste kwart 18de eeuw).

• VANDENBUSSCHE C., Fotorepertorium, Karton Herzele, Brussel, 1976, p. 21-22.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Het orgel in de parochiekerk Sint-Amandus was oorspronkelijk een kleiner orgel waarvan de oude orgelkast nog gedeeltelijk bewaard is en ingebouwd werd in de nieuwe kast. De orgelkast is voorzien van verguld beeldhouwwerk. De orgelbouwer en het bouwjaar zijn onbekend.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO000516, Orgel Sint-Amanduskerk (S.N., 1980).