erfgoedobject

Boerenwoning van Hoeve Dobbelaere

bouwkundig element
ID
89031
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89031

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Dobbelaere
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Dobbelaere" zie naambord. Deels weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) met drie losse bestanddelen, waarvan enkel de schuur nog bewaard is. Volgens het kadaster worden in 1862 de oude gebouwen afgebroken en vervangen door het huidige boerenhuis, stal en bakhuis. In 1987 worden twee loodsen ten westen van de schuur gebouwd.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Ten noorden van de oprit boerenhuis met een dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw met een gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Deur gevat in een omlijsting van blauwe gesmoorde baksteen.

Ten zuiden van de oprit situeert zich een vrijstaande schuur/stal evenwijdig met de straat gebouwd. Vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw zie afgebeeld op de kaart van Ferraris (1770-1778). Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Aangepaste muuropeningen. Aan de westzijde een inspringende travee met grote poortopening.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Beernem (207), 1862/3, 1987/1.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  :

Aanvullende informatie

De 18de-eeuwse schuur werd gesloopt, het boerenhuis kreeg een nieuw dak en de luiken werden verwijderd.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning van Hoeve Dobbelaere [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89031 (Geraadpleegd op )