Hoeve oorspronkelijk toegankelijk via een dreef vertrekkend van aan het kanaal Gent -Brugge, "Botermansstraatje" genoemd in de Atlas der Buurtwegen van 1844. Op een kaart van 1788 en op het primitief kadasterplan van circa 1830 is op dezelfde locatie een woonhuis opgetekend maar dat werd volgens het kadaster volledig herbouwd in 1883. Vergroting van het woonhuis in 1955 en steeds verdere uitbreiding met verschillende landgebouwen in de tweede helft van de 20ste eeuw. Losse bestanddelen met U-vormige opstelling ingeplant op een rechthoekige omhaagd perceel met meidoornhaag. Erftoegang met roodbakstenen pijlers, linker voorzien van een beeldnis. Behouden boomgaard.
Ten noorden boerenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, met geïntegreerde schuur centraal voorzien van een grote schuurpoort. Boerenhuis, verankerde baksteenbouw witgeschilderd boven een gepekte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Voor het boerenhuis een kleine voortuin afgesloten met een smeedijzeren hekwerk. Schuur van verankerde rode baksteen op een gepekte plint. Tegen de goot een bakstenen tandlijst.
RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen Mestdagh, nummer 43.
Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.