erfgoedobject

Hoeve Het Lijsterhof

bouwkundig element
ID
89038
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89038

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Het Lijsterhof" volgens houten naambord. Hoeve van het langgeveltype ingeplant op een groot perceel. Het deels verharde erf is toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan hekpijlers. Op het primitief kadasterplan van 1830 weergegeven als woonhuis met aanpalend landgebouw, verpacht door notaris Beaucourt uit Oostkamp. Volgens het kadaster wordt in 1882 een klein volume toegevoegd in het verlengde van de woning. Het landgebouw wordt uitgebreid en er wordt een vrijstaand bakhuis opgetrokken in 1974.

Boerenhuis opgevat als een dubbelwoonst van telkens drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels boven een grijze plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk en oorspronkelijk voorzien van luiken zie duimen. Boven de deur een houten kapelletje voorzien van Maria met Kind.

Geïntegreerde schuur/ stalvleugel gebouwd in verankerde rode baksteen. Aan de straatzijde een vrijstaand nutsgebouw van verankerde baksteen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1882/19, 1974/17.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Het Lijsterhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89038 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.