erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 89047   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89047

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis bestaande uit twee volumes. Fasegewijs tot stand gekomen. Enerzijds volume van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak volgens het kadaster gebouwd in 1881 in opdracht van de Beernemse koster D'hondt-Bossee, anderzijds volume van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak volgens het kadaster gebouwd in 1900. Huidig uitzicht daterend van verbouwing in 1900. Baksteenbouw witgeschilderd en bepleisterd boven een lage gepekte plint. Parement voorzien van knipvoegen. Sierankers. Tegen de goot voorzien van een languitgerekte bakstenen tandlijst. Rondboogdeur in een geblokte omlijsting. Rechthoekige muuropeningen met geblokte ontlastingboog voorzien van diamantkoppen. Boven de deur, opgevat als deurvenster met smeedijzeren hekwerk. Behouden dakkapel met torenhelmvormige bekroning en zinken bekleding. Rechts van woonhuis oprit, aan de straat afgesloten met een smeedijzeren hekwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1881/7, 1901/6.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89047 (Geraadpleegd op 13-07-2020)