erfgoedobject

Devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

bouwkundig element
ID: 89053   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89053

Juridische gevolgen

Beschrijving

Overblijfsel van een devotiekapel toegewijd aan "Onze-Lieve-Vrouw van Banneux", vroeger gekend als "Onze-Lieve-Vrouw van de Snauwhoek". Geplaatst in 1954 op een andere locatie in de Parkstraat in opdracht van burgemeester Claeys als dank voor de bescherming van de Snauwhoek-bewoners tijdens de oorlogsperiode. Door het veranderen van het tracé van de Parkstraat moest de oorspronkelijke kapel verdwijnen. De toenmalige eigenares (schoondochter van de oprichter) plaatste het beeld nabij haar woning. Groot witgeschilderd Maria-beeld geplaatst boven bloembak van baksteenmetselwerk.

  • DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 35 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • VLAMINCK J., Heemschut-actie voor het kleine monument, Veldkapellen te Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1976, p. 16.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89053 (Geraadpleegd op 31-05-2020)