Hoeve kasteleinhof Reigerlo

Beschrijving

Dieper gelegen hoeve zogenaamd "kasteleinhof Reigerlo". Toegankelijk via een beukendreef. Woonhuis, imposante schuur en wagenhuis in U-vormige opstelling rond deels begraasd, deels gekasseid erf. Naar verluidt gebouwd in 1784.

Opgetekend op de kaart van Ferraris (1770-1778) als twee volumes in een L-vormige opstelling, site toegankelijk via een dreef en gelegen binnen een boomgaard. Huidig gebouwenbestand is in kern weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Volgens kadastergegevens worden de landgebouwen (schuur, stal en bakhuis) in 1851 vergroot. Toenmalig eigenaar was de Brugse bankier Dujardin, bouwheer van "Kasteel Reigerlo".

Woonhuis van acht traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak, waarin drie dakkapellen onder schilddakje. Vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw. Rode verankerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen. Beluikt. Deuropening gevat in een omlijsting van grijze, gesmoorde baksteen.

Schuur. Verankerde rode baksteenbouw van zes traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak. Vier rechter traveeën geaccentueerd door rondboogvormige spaarnissen waarin centraal een rechthoekige poortopening met dwarsdoorrit en drie kleinere rechthoekige vensteropeningen.

Wagenhuis. Verankerde rode baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Traveeën ook hier benadrukt door rondboogvormige spaarnissen over de volledige gevelhoogte. Twee zuidelijke traveeën opengewerkt door rechthoekige poortopeningen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1852/46.

Auteurs: Gilté, Stefanie