Villa Zurkelkasteeltje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zurkelkasteeltje

Beschrijving

Voormalig "Zurkelkasteeltje", thans in gebruik als toonzaal antieke meubelen. Volgens het kadaster gebouwd in 1847 als woonhuis met schuur. Tijdens dezelfde bouwcampagne liet bouwheer notaris Eggermont Norbertus ook het naastliggende "Goed van den Bogaerde" grondig te verbouwen. In 1973 werd de schuur vergroot. Volgens oude postkaarten gelegen langs en toegankelijk via een lange dreef. Er is niets overgebleven van de oorspronkelijke omgevingsaanleg.

Hoofdvolume met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, geflankeerd door twee lagere volumes van één travee en één bouwlaag onder een half schilddak bedekt met pannen. Witgeschilderde baksteenbouw met sierankers en een gepekte plint. De hoofdgevel is horizontaal belijnd door banden ter hoogte van de bovendorpels. Rechthoekige muuropeningen met blind boogveld met benadrukte geprofileerd lijstwerk. Het topvenster is rondboogvormig. Rijk uitgewerkte kroonlijst rustend op klossen. Bewaard schrijnwerk en luiken. Bekronende smeedijzeren windvaan. Lagere volumes links en rechts opengewerkt met rondboogvormige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1862/87, 1973/36.

Auteurs: Gilté, Stefanie