erfgoedobject

Kasteel Hontzocht

bouwkundig element
ID: 89056   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89056

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Hontzocht
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Kasteel zogenaamd "Hontzocht".

Kasteel gebouwd in 1938 naar ontwerp van architect Maurice Vermeersch (Brugge) in opdracht van baron Paul de Giey-Parmentier. Naar verluidt is dit een kopie van het afgebrande kasteel Hontzocht van de familie de Giey te Lembeek bij Halle (Brabant). De enige verwijzing naar het kasteel te Lembeek is de straatnaam Hontzochtsesteenweg.

Het kasteel is ingeplant op een groot bebost domein aan de oostzijde begrensd door de E40 en aan de westzijde de straat Blommeke. Het domein vertoont een typisch dambordpatroon en wordt doorsneden door dreven. Kasteel gebouwd in historiserende stijl en opgevat als een waterkasteel. Gelegen binnen een rechthoekige omwalling. Toegankelijk via een boogbrug, aan weerszijden voorzien van een bakstenen borstwering. De gebouwen met woonfunctie bevinden zich in het zuiden, centraal bevindt zich de binnenkoer, aan de oostzijde het poortgebouw en aan de noordzijde een arcade met hierbij aansluitend de zogenaamde kapel. Verankerde baksteenbouw, oorspronkelijk witbeschilderd. Gebruik van zandsteen voor de kozijnconstructies. Onregelmatige plattegrond gevormd door de erkeruitbouwen en torenvolumes.

Interieur. Het interieur werd enkel op de begane grond bezocht. De kamers zijn aangekleed met hergebruikmateriaal afkomstig van vermoedelijk het oorspronkelijke kasteel Hontzocht te Lembeek.

Zogenaamde kapel. Eénbeukige ruimte, rechts voorzien van een natuurstenen zuil. Vloer bedekt met polychrome tegeltjes. Houten gewelf. De muuropeningen zijn spitsboogvormig opengewerkt. De bekronende windvaan is voorzien van een man met hondje.

Het kasteel bevindt zich in een bos net ten zuiden van de autosnelweg E40. Dit bos is doorsneden volgens een geometrisch patroon met wegen, al dan niet met dreefbomen langs. Verspreid staan er enkele villa's en woningen. De onmiddellijke omgeving van het kasteel heeft enkele karakteristieken van parkaanleg. Ten noordwesten en ten zuidoosten ervan liggen twee graslandjes die vanuit het kasteel enkele langere zichten toelaten. Ten zuidwesten van het kasteel was er vroeger een klein tuintje aangelegd met strak geschoren taxushaagjes, enkele bakstenen constructies en zuiltjes. Momenteel is dit echter niet meer onderhouden en groeien natuurlijke opslag van bomen en struiken boven de haagjes en parkornamentjes uit.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1938/25.
  • RYSERHOVE A., Beernem een heemkundige studie, Handzame, 1979, p. 104.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel Hontzocht [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89056 (Geraadpleegd op 25-02-2020)