erfgoedobject

Woning hoofdgeneesheer Sint-Amandusgesticht

bouwkundig element
ID: 89062   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89062

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige woning van de hoofdgeneesheer van het nabijgelegen Sint-Amandusgesticht. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak. Gebouwd in 1928. Sinds 2000 in gebruik als autonoom onderkomen van "beschut wonen".

Grosso modo een L-vormige plattegrond met in de oksel een lager volume opgevat als een dakterras. Oranje rode baksteenbouw in combinatie met gesmoorde baksteen voor de deuromlijsting en gebruik van arduin voor de aflijning van de plint. De hoofdgevel is afgewerkt met een trapgevel met overhoeks topstuk en in de top voorzien van een ronde muuropening onder een natuurstenen druiplijst. Rechthoekige muuropeningen, behouden schrijnwerk. Brede dakgoten rustend op klossen.

  • ASSELOOS D., ASSEZ J., DE GROOTE M., en anderen, 75 jaar Sint-Amandus, 2003, p. 305.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woning hoofdgeneesheer Sint-Amandusgesticht [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89062 (Geraadpleegd op 22-02-2020)