Huis Engelrest en huis Lelie

Beschrijving

Zogenaamd huis "Engelrest" en "Lelie". Samenstel bestaande uit twee enkelhuizen gebouwd volgens spiegelbeeldschema. Volgens het kadaster gebouwd in 1929. Oranjerode baksteenbouw in combinatie met natuursteen voor de plint, de belijnende banden ter hoogte van de onder- en de bovendorpels. Het middenrisaliet is uitgewerkt als een trapgevel. Gekoppelde voordeur gevat in een rondboognis. Rechthoekige muuropeningen gevat in rondboognis met afgeschuinde dagkanten. Boogvelden met siermetselwerk en mascaron als sluitsteen. Twee pittoreske dakkapellen. Behouden kroonlijst op houten klossen.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1929/14.
  • BONAMIE D., Prioriteitenlijst Bouwkundig Erfgoed Beernem, Oedelem & Sint-Joris-ten-Distel, Beernem, 2001, (onuitgegeven studie).

Auteurs: Gilté, Stefanie