Ziekenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ziekenhuis

Beschrijving

Voormalig ziekenhuis thans in gebruik als gesloten instelling "De Zande". Geëvolueerd uit vrijstaande villa, in 1908 opgetrokken tegelijk met naastliggend identiek woonhuis Sint-Andreaslaan nummer 7. In 1935 wordt de woning volgens kadastergegevens door de Commissie van Openbare Onderstand vergroot tot 'kliniek'. In 1939 wordt ze verkocht aan de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën uit Ruiselede, die de kliniek uitbreidden met een kraaminrichting naar ontwerp van architect G. Vandenheuvel. In 1947 wordt een tweede bouwlaag toegevoegd en wordt er achteraan klein haaks volume toegevoegd. Volgens gevelsteen naar ontwerp van "ARCHITEKT/ G. VANDEN HEUVEL/ KNESSELAERE".

Grosso modo een L-vormige plattegrond. Hoofdvolume van zes traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Rechts een lager volume van drie traveeën en één bouwlaag onder plat dak. Oranjerode baksteenbouw met een donkerrode plint. Verdiepte hoofdingang toegankelijk via trapjes, afgewerkt met afgeronde hoeken en benadrukt door een brede bepleisterde en geschilderde band. De voormalige dienstingang is ondergebracht in een lager volume van één bouwlaag onder plat dak. Verdiepte inkom met afgeronde hoeken en benadrukte latei. Rechts van de deur een oculus.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1908/8, 1935/16, 1939/10, 1948/13.
  • VLAMYNCK J., De Zusters van Onze Lieve Vrouw van 7 Weeën te Beernem 1879-1979, in Bos en Beverveld, jaarboek 1979, p. 18-36.

Auteurs: Gilté, Stefanie