is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Maria Moeder Gods-kerk
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Maria Moeder Gods-kerk
Deze vaststelling was geldig van tot
Zogenaamde "Heilige Maria Moeder Gods-kerk, Beernem".
De parochiekerk toegewijd aan de "Heilige Maria Moeder Gods" bevindt zich aan het kruispunt van de Kardinaal Cardijnlaan en de Sint-Amandusstraat.
1940: Oprichting parochie Heilige Maria Moeder Gods, wegens toenemende bevolking in de nieuwe stationswijken.
1941-1965: Gebruik van noodkerk in N.V. Beernemse Tricotfabriek (Stationsstraat 79).
1962-1965: Bouw van de huidige kerk naar ontwerp van architect A.J. Degeyter uit Sint Andries (Brugge) en uitgevoerd door A. Van Ryckegem uit Tielt.
Georiënteerde kerk met grondplan gebaseerd op Grieks kruis. Het gebouw is opgebouwd uit enkele geprononceerde naast elkaar geplaatste volumes opgetrokken in baksteen en gewapend beton: het dak van de kerk is vlak en loopt via een knik naar het oosten toe, daarbij een lichte helling beschrijvend. De halve cilinder schiet uit het volledige volume en heeft een tegengestelde dakhelling. Ten oosten van de halve cilinder een opengewerkte klokkentoren in betonskeletbouw. De toren wordt bekroond door een metalen kruis en drie klokken. Zowel klokken, mechanisme en torentrap zijn zichtbaar gelaten tussen torenskelet. Twee annexen aan de oostzijde: winterkapel en sacristie. Drie zware, sobere toegangspoorten aan westzijde, waarvan middelste bekroond door Mariabeeld op console. Grote muurvlakken van baksteen en raamvlakken van beton met geometrische, glas-in-lood-invulling in blauw-tinten, ontworpen door Rogier Vandeweghe uit Sint-Andries (Brugge).
De hoofdingang bevindt zich in het smaller westelijk volume dat over hele breedte wordt overdekt door een loggia, fungerend als doksaal (met orgel). Apsis in halve cilinder-vorm met verhoogd podium. Monumentaal altaar in Carrara-marmer en crucifix benadrukt door specifieke lichtinval op apsis. Vloeren in leisteen, wanden in witte afwerking en plafonds in donkere kleur.
Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)