Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Voormalig station "Bloemendaele", sinds 1897 het station Beernem. Oorspronkelijke naam verwijst naar domein Bloemendale gelegen langs de spoorlijn Oostende - Brussel. Gebouwd in 1891 volgens het stationstype van 1881.
Verankerde baksteenbouw bestaande uit drie delen. Centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak rustend op consolestenen. Links geflankeerd door een lage vleugel onder plat dak, rechts volume van vijf traveeën onder zadeldak.
Het centrale gedeelte en het rechtergedeelte worden geritmeerd door lisenen die rechthoekige traveenissen vormen, bovenaan afgewerkt met een baksteenfries voorzien van een muizentand. Op de begane grond zijn de muuropeningen rondbogig uitgewerkt. Op de verdieping segmentboogvormige muuropeningen. Horizontaal belijnd door arduinen banden. De zijpuntgevels zijn afgewerkt met een bakstenen sierlijstje en voorzien van een oculus. Behouden schrijnwerk. Aan de perronzijde een gietijzeren perronafdak.
BONAMIE D., Het industrieel-archeologische erfgoed van Beernem, Oedelem en Sint-Joris-ten-Distel, in Bos en Beverveld, jaarboek 1996, p. 122-123.
DE BOT H., Stationsarchitectuur in België. Deel 1. 1835-1914, 2002, p. 75.
VAN WONTERGHEM E., Sporend van Bloemendale naar Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1999, p. 117-134.
Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)