Station Beernem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Bloemendaele
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Beernem
Deelgemeente Beernem
Straat Stationsplein
Locatie Stationsplein 3, Beernem (West-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Beernem (adrescontroles: 22-04-2008 - 22-04-2008).
  • Inventarisatie Beernem (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Beernem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig station "Bloemendaele", sinds 1897 het station Beernem. Oorspronkelijke naam verwijst naar domein Bloemendale gelegen langs de spoorlijn Oostende - Brussel. Gebouwd in 1891 volgens het stationstype van 1881.

Verankerde baksteenbouw bestaande uit drie delen. Centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak rustend op consolestenen. Links geflankeerd door een lage vleugel onder plat dak, rechts volume van vijf traveeën onder zadeldak.

Het centrale gedeelte en het rechtergedeelte worden geritmeerd door lisenen die rechthoekige traveenissen vormen, bovenaan afgewerkt met een baksteenfries voorzien van een muizentand. Op de begane grond zijn de muuropeningen rondbogig uitgewerkt. Op de verdieping segmentboogvormige muuropeningen. Horizontaal belijnd door arduinen banden. De zijpuntgevels zijn afgewerkt met een bakstenen sierlijstje en voorzien van een oculus. Behouden schrijnwerk. Aan de perronzijde een gietijzeren perronafdak.

  • BONAMIE D., Het industrieel-archeologische erfgoed van Beernem, Oedelem en Sint-Joris-ten-Distel, in Bos en Beverveld, jaarboek 1996, p. 122-123.
  • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België. Deel 1. 1835-1914, 2002, p. 75.
  • VAN WONTERGHEM E., Sporend van Bloemendale naar Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1999, p. 117-134.

Bron: Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie

Datum tekst: 2007

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsplein

Stationsplein (Beernem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.