Arbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Beschrijving

Vrijstaande arbeiderswoning van drie traveeën en één en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Gebouwd circa 1900. Verankerde rode baksteenbouw met geïntegreerde beeldnis. Gevelniskapelletje in voorgevel rechts van voordeur. Geloftekapel ter ere van Maria opgetrokken in opdracht van mevrouw Bleyaert in 1943. Spitsboogvormige nis omlijst met oranje bakstenen rollaag bekroond door kruis in dezelfde materialen. Niet meer oorspronkelijk klein wit Maria-beeld in nis. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen. Bijhorende nutsgebouwen (bakhuis en schuur) van verankerde rode baksteen.

• DAVELOOSE, B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 20-21 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • VLAMINCK J., Heemschut-actie voor het kleine monument, Veldkapellen te Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1976, p. 14.

Auteurs: Gilté, Stefanie