erfgoedobject

Neerhof, koetshuis en paardenstal van kasteel Bloemendale

bouwkundig element
ID
89094
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89094

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neerhof, koetshuis en paardenstal van kasteel Bloemendale.

Neerhof. Hoeve met U-vormige opstelling volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: twee parallelle vleugels gebouwd circa 1877 als schuur en stal deel uitmakend van het naastliggende woonhuis (later kasteel). Schuur uitgebreid met een nieuw volume aan de noordzijde in 1898. In 1900 wordt tussen beide volumes een woonhuis gebouwd zodat een U-vormige plattegrond ontstaat. De schuur en stal worden vanaf dan gebruikt als koetshuis. In 1938 wordt de vroegere stal in drie opgedeeld met centraal een woongedeelte en aan weerszijden een garage. Parallel aan de vroegere schuur wordt een nieuw volume gebouwd dat ook dienst doet als koetshuis. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Witbeschilderde baksteenbouw boven lage zwarte plint. Nutsgebouwen met elk een tuitgevel voorzien van aanzetstukken. Daarin muuropeningen onder rollaag voorzien van diamantkoppen. Woonhuis met uitspringende dubbele streklaag onder dakgoot. Licht getoogde muuropeningen onder rollaag met diamantkoppen beluikte vensteropeningen.

Paardenstal - koetshuis. Volgens het kadaster gebouwd in 1938 als koetshuis. Verankerde baksteenbouw van drie traveeën en een bouwlaag boven een gecementeerde plint. Pannen zadeldak met dakvenster afgewerkt met tuitgevel en voorzien van aanzetstukken en muurvlechtingen. Segmentboogvormige muuropeningen met afgeschuinde dagkanten onder rollaag geritmeerd door vlakke witstenen diamantkoppen. Centrale poort geflankeerd door twee segmentboogvormige vensteropeningen met geblokte ontlastingsbogen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1854/31, 1880/22, 1899/19, 1900/17, 1938/21.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel Bloemendale

  • Is deel van
    Wellingstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neerhof, koetshuis en paardenstal van kasteel Bloemendale [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89094 (Geraadpleegd op )