Raes-kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Raes-kapel

Beschrijving

Zogenaamd "Raes-kapel" of "Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Assebrouck". Beschermkapel ter ere van Maria gebouwd in 1914. Gelegen op de hoek met de Kerselaerestraat.

Exterieur

Toegankelijke kapel van witgeschilderd baksteen boven een zwarte plint. Geheel onder een overkragend zadeldak bedekt met blauwe Vlaamse pannen en voorzien van een houten kroonlijst. In de voorgevel een rondboogvormige deuropening waarboven een houten kastkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Assebroek. In de zijgevels telkens een ellipsvormige vensteropening.

Interieur

Vloer bedekt met grijze schorren en bepleisterde wanden met gele afwerking en zwarte plint. Ruimte overkluisd door een houten tongewelf waarop gouden sterren zijn aangebracht. Rechts van de deur een natuurstenen tegel met opschrift "IN MEMORIAM/ FAMILIARUM/ RAES ANDRIES/ VAN DAMME". Het altaar wordt afgescheiden door een hekken. Vast altaar bekleed met geglazuurde tegels. Op het altaar een gepolychromeerd neogotisch Mariabeeld tegen een vergulde achtergrond. Het beeld wordt geflankeerd door twee koperen kandelaars. De kapel is gemeubileerd met een neogotische bidbank voorzien van koperen gedenkplaatje met inscriptie "DE MEESTERS EN MEESTERESSEN DER/ ZONDAGSCHOOL VAN BRUGGE AAN DEN/ HEER JULES DOBBELAERE/ OP ZIJNEN VIJF- EN TWINTIG JAREN/ JUBILE 11 JULI 1904".

• DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 132-133 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • Kapelletje te Oedelem fraai opgeknapt, in Kapel in beeld, jaargang 46. 1994, nummer 3, p. 7.

Auteurs: Gilté, Stefanie