Villa Huize Ten Bosch

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Huize Ten Bosch

Beschrijving

Voormalig kasteeltje zogenaamd "Huize Ten Bosch". Ingeplant op een hoekperceel met de Kerselaerestraat. Toegankelijk via smeedijzeren hekken bevestigd aan twee massieve bakstenen hekkenpijlers, witgeschilderd boven een lage gepekte plint en arduinen deksteen. Ter hoogte van elke hekkenpijler staat een linde.

Woonhuis loodrecht op de straat gebouwd. Fasegewijs tot stand gekomen. Oudste gedeelte staat reeds gedeeltelijk weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Vermoedelijk nog aanwezigheid van een 17de-eeuwse kern. Zeker vanaf 1830 eigendom van de familie van burgemeester Govaert. Volgens het kadaster volgt in 1852 een opsplitsing in twee woongelegenheden. In 1879 worden beide woonhuizen vergroot in zuidelijke richting en wordt een bakhuisje bijgebouwd. In 1984 wordt de woning aan de straatzijde (Beekstraat nummer 81) afgesplitst van de woning Beekstraat nummer 79.

Hoofdvolume van drie traveeën en één bouwlaag onder verspringend pannen zadeldak gevat tussen aandaken. Verankerde witgeschilderde bakstenen gevels boven een gepekte plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk met houten kozijnconstructies. Deur gevat in een omlijsting van gesmoorde baksteen, waarboven een imposante dakkapel afgewerkt met puntgevel. Naar de straatzijde uitgebreid met een nieuwe vleugel in de jaren 1980.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1852/70, 1879/36, 1974/84, 1984/61, 1987/54.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1972, p. 134.

Auteurs: Gilté, Stefanie