erfgoedobject

Herberg De Spriet

bouwkundig element
ID
89147
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89147

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Spriet
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "De Spriet" en tevens voormalige hoeve. Ingeplant op een omhaagd perceel met meidoornhaag. Losse bestanddelen bestaande uit een boerenhuis aan de straatzijde en een nutsgebouw loodrecht op de straat gebouwd en toegankelijk via een gekasseide oprit. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1877. Uitbreiding in oostelijke richting in 1954. Donkerrode baksteenbouw gecombineerd met oranje baksteen voor de rollagen. Onder de goot bepleisterde en beschilderde fries. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

Schuur loodrecht op de straat gebouwd. Staat reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Uitbreiding in 1954. Rode verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Eindgevel kant straat voorzien van een beeldnis met omlijsting van blauwe gesmoorde baksteen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1877/18, 1954/132.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1972, p. 138.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Spriet [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89147 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.