erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
89148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89148

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Toegankelijk via een erfoprit geflankeerd door betonnen erfpijlers met bolbekroning en smeedijzeren hekken. Geflankeerd door bomen. Omhaagd hoekperceel voorzien van een gemengde haag bestaande uit hulst en meidoorn en in de hoek een knotvlier. Langs de boomgaard loopt een kiezelweg.

Ten oosten boerenhuis van drie traveeën en één en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Heden grondig verbouwd. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat een volume weergegeven. Tegen de noordzijde wordt een lager volume gebouwd circa 1800. Op een pre-kadastrale kaart van 1809 is het woonhuis met een geïntegreerd landgebouw opgetekend. Volgens het kadaster uitbreiding in oostelijke richting in 1864.

Ten zuiden imposante dwarsschuur met geïntegreerde stal en wagenhuis van twee traveeën onder een pannen zadeldak, onderbroken door een sleepdak ter hoogte van de schuurdoorrit. Het volume is fasegewijs tot stand gekomen. Het oudste gedeelte wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Uitbreiding in zuidelijke richting in 1942. Verankerde baksteenbouw. Centrale schuurdoorrit. Overige rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en beschilderde lateien. Ten westen behouden boomgaard.

Ten zuiden van de schuur wordt in 1955 een loods gebouwd.

Rechts ervan loopt een onverharde weg thans doorlopend naar de Akkerstraat. Staat afgebeeld op de kaart van Ferraris (1770-1778).

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1864/84, 1942/30, 1955/64.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.
  • ZWAENEPOEL A., Inventaris van traditionele knotbomen als leidraad voor natuur- en landschapsbehoud en -herstel in West-Vlaanderen. Wvi, in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 195.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.