Voormalige site van de zogenaamde "Oranjemolen". De molen lag centraal in het zogenaamd "Beverhoutsveld" en wordt reeds vermeld in het landboek van 1657. Afgebeeld op de kaart van Ferraris (1770-1778). Ook afgebeeld op de kaart van Ph. Vandermaelen (1846-1854). In 1919 stortte de molen in en hij werd volgens het kadaster definitief afgebroken in 1933. Toen werd ook het bedrijf gemoderniseerd en kwam er een mechanische maalderij, waarvoor volgens het kadaster in 1931 een nieuw gebouw werd opgetrokken.
Enkel de nutsgebouwen zijn bewaard gebleven. Erlangs loopt een kasseiweg. Verankerde baksteenbouw van vier traveeën en één en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Tegen het dak voorzien van een bakstenen geprofileerd lijstje. Rechthoekige muuropeningen. Poort met behouden I-balk. Twee muuropeningen zijn betralied. Dak doorbroken door een laadluik met eenvoudige houten bebording.
BAUTE D., Het Beverhoutsveld, inBrochure Open monumentendag Vlaanderen 2004. Gemeente Beernem, Beernem, 2004, p. 35-36.
MUYLAERT F., RYSERHOVE A., Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, 1982, p. 110.
Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)