Hoeve Veldbalie

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Veldbalie". Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Woonhuis van het erf afgescheiden door een betonnen afsluiting. Gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat een boerenhuis weergegeven op een perceel waarlangs een dreef liep afgezoomd met bomen. Op het primitief kadasterplan van circa 1830 staat een gelijkaardig volume afgebeeld. De dreef is niet meer weergegeven.

Boerenhuis ten noorden van het erf. Onregelmatige plattegrond. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. Het hoofdvolume staat reeds weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). In 1864 wordt het boerenhuis uitgebreid in noordelijke richting. In 1954 en 1956 volgt opnieuw een uitbreiding in noordelijke richting.

Hoofdvolume van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. De deur is gevat in een omlijsting van blauwe gesmoorde baksteen. Vernieuwd schrijnwerk en sporen van duimen.

Imposante schuur. Loodrecht op de straat gebouwd. Fasegewijs tot stand gekomen. Oudste deel aan de straat te situeren. Staat reeds weergeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Volgens het kadaster grondig verbouwd in 1954 en 1958. Naar verluidt was het dak oorspronkelijk met stro bedekt.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1864/92, 1954/116, 1956/72, 1958/72.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1972, p. 134-138.

Auteurs: Gilté, Stefanie