erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
89156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89156

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778 als site met drie vrijstaande gebouwen in een losse opstelling en achterliggende tuin. Ook opgetekend op het primitief kadasterplan van circa 1830 als een tweewoonst met vrijstaande schuur en bakhuis. In 1879 worden volgens het kadaster de wooneenheden samengevoegd. In 1976 wordt het woonhuis verbouwd tot huidig volume.

Op een oudere niet gedateerde foto is het woonhuis te zien als een combinatie van twee opkamertraveeën met lagere aanbouw onder lessenaarsdak, en een laaghuis van drie traveeën met een dubbelhuisopstand. Daarnaast een geïntegreerde stal van drie traveeën. Alle volumes onder een pannen zadeldak. Woongedeelte witgekalkt boven een zwarte plint, stalgedeelte enkel afgewerkt met zwarte plint. Opkamer met segmentboogvormige muuropeningen voorzien van luiken en schuiframen met kleine roedeverdeling.

Het huidige uitzicht is het resultaat van een verbouwing uit de jaren 1970. Behouden volume met nieuwe invulling en aanpassing van de muuropeningen en gedeeltelijk vernieuwd gevelparement. Behouden tweeledige kelder voorzien van tongewelf. Opkamer met deels behouden balkenzoldering en imposant deels behouden schouwmassief.

Schuur, loodrecht op de straat gebouwd. Verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen tussen bakstenen puntgevels met centrale dwarsdoorrit.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1879/26, 1976/50.
  • ZUTTERMAN H., Oedelem van toen. Op 't Hoekske stonden ooit elf herbergen!, in Bos en Beverveld, jaarboek 1987, p. 103.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.