Hoeve Roedervelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Roedervelde

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Roedervelde". Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd erf.

Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Een gelijkaardig volume staat reeds afgebeeld op de kaart van Ferraris (1770-1778) en is ook terug te vinden op een kadastrale kaart van 1809 en het primitief kadasterplan van circa 1830. De huidige configuratie dateert volgens het kadaster van 1928. Het boerenhuis wordt nogmaals uitgebreid in westelijke richting in 1950. Rode baksteenbouw in combinatie met oranje baksteen voor de belijnende banden en rollagen boven de rechthoekige muuropeningen. Zadeldak (mechanische pannen) waarin drie dakkapellen. Sierankers. Gecementeerde plint met imitatievoegwerk.

Vrijstaande dwarsschuur van rode verankerde baksteen, staat ook weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). In 1969 en 1978 uitbreiding van de schuur in noordelijke richting.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1928/ 100, 1950/42, 1965/68, 1969/67, 1978/51.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.

Auteurs: Gilté, Stefanie