erfgoedobject

Beverhoutsveldkapel

bouwkundig element
ID: 89159   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89159

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beverhoutsveldkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Beverhoutsveldkapel".

Devotiekapel ter ere van Maria ingeplant op een omhaagd hoekperceel bij de Veldkapellestraat.

De exacte bouwdatum is niet gekend maar moet zeker voor 1830 worden gesitueerd. Toegankelijke kapel met rechthoekig grondplan en een driezijdig apsis. Gebouw opgetrokken in rood verankerde baksteen onder een zadeldak overgaand in een schilddak (ter hoogte van het koor) bedekt met grijze natuurleien. Klokkentorentje met ingesnoerde naalspits en bekronend smeedijzeren kruis. Bijna blinde voorgevel opgevat als een puntgevel. Centraal voorzien van een spitsboogdeur met afgeschuinde dagkanten, geflankeerd door twee spitsboogvormige blindnissen. De geveltop is voorzien van een driezijdige blinde oculus. De zijgevels zijn opengewerkt met spitsboogvormige vensters onderling met elkaar verbonden door een bakstenen waterlijst. Vernieuwd schrijnwerk. Het driezijdig uitgewerkt koor is voorzien van spitsboogvormige blindnissen.

Interieur. Bruine vloertegels, bepleisterde wanden en plafond. Spitsbooggewelf voorzien van trekankers. Tegen de achterwand een houten altaar bestaande uit twee niveaus: op de onderste trede bloemen en kandelaars, op de bovenste trede een gepolychromeerd Mariabeeld in een neogotische beeldnis.

Bijhorende picknickplaats en bloemenperk aangelegd met traditionele Mariaplanten zoals Onze-Lieve-Vrouwe-bedstro, vrouwenmantel, maagdenpalm en lelietjes-van-dalen.
Sinds 2002 ook aanwezigheid van een demonstratieplaats voor kleine landschapselementen. Aanwezigheid van een poel en een vogelbosje.

  • DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 148-149 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Beverhoutsveldkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89159 (Geraadpleegd op 26-05-2019)