erfgoedobject

Hoeve Ide

bouwkundig element
ID
89167
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89167

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ide
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Ide", bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels heraangelegd erf met aanwezigheid van de mestvaalt, ten oosten van de schuur gelegen. Opgetekend op het primitief kadasterplan van 1830 als een tweewoonst (linker woning opmerkelijk kleiner dan rechterwoning) met bijhorende stal, bakhuis en landgebouw. Eénmaking van de woning in 1860.

Boerenwoning. Ten noorden van het erf gelegen. Loodrecht op de straat gebouwd. Oorspronkelijk een tweewoonst. Heden een dubbelhuis van zeven traveeën en één en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak. Geïntegreerde paardenstal uiterst links en geïntegreerde stalvleugel van latere datum uiterst rechts. Verankerde oranjerode baksteenbouw boven een gepekte plint. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping blind met opgeschilderde roedeverdeling. Behouden schrijnwerk.

Stal. Ten westen van het erf gelegen. Evenwijdig met de straat gebouwd. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Aangepaste muuropeningen.

Wagenhuis. Ten oosten van het erf gelegen. Volume van twee traveeën onder een pannen zadeldak met aan weerszijden een wolfseind. Volgens het kadaster daterend van 1949, maar wellicht veel ouder. Oorspronkelijk twee korfboogvormige muuropeningen, thans aangepast. Deels voorzien van beplanking, deels bedekt met golfplaten.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem,1864/99, 1949/51.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Ide [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89167 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.