Hoeve Hof van Praet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van Praet

Beschrijving

Historisch belangrijke hoeve zogenaamd "Hof van Praet". Site vormde de oorspronkelijke zetel van de heerlijkheid van het Praetse. Omwalde site. Toegangsdreef met aan één zijde een oude rode beukenrij (geveld begin 2007). Oorspronkelijk gekasseide weg, nu deels geasfalteerd. De oorspronkelijke hoevegebouwen zijn niet meer herkenbaar wegens het vernieuwde parement.

De kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus van 1571 toont op deze plaats een imposant stenen gebouwencomplex binnen een brede ronde omwalling en een lagere hoeve, aangeduid met de naam "Praet". Op de kaart van Ferraris (1770-1778) is een gebouwenbestand van drie gebouwen binnen een tweeledige ruime omwalling weergegeven.

Op het primitief kadasterplan van circa 1830 weergegeven als een hoeve met losse bestanddelen, namelijk een woonhuis, twee bedrijfsgebouwen en een bakhuis. Het kasteel is dan reeds verdwenen. Het geheel is gevat binnen een cirkelvormige open omwalling en toegankelijk via een dreef. Circa 1875 wordt volgens de kadastergegevens het woonhuis vergroot. In 1900 wordt het zuidoostelijk gelegen vrijstaand bakhuis afgebroken. Het woonhuis en het grote landgebouw worden in 1954 uitgebreid in westelijke richting. In hetzelfde jaar wordt de oostelijke arm van de omwalling opgevuld. Ten noordwesten van het landgebouw wordt in 1970 een parallel volume aangebouwd. Bijkomend nutsgebouw opgetrokken in 1974 ten zuidwesten van het woonhuis. In 1990 wordt het grote landgebouw verder uitgebreid in zuidelijke richting. Op de plaats van het voormalige poortgebouw overgang over de omwalling wordt in hetzelfde jaar een bijkomend nutsgebouw opgetrokken, dit wordt vergroot in 1996, ook in dit jaar worden de open stallingen vergroot.

Op een oudere niet gedateerde foto afgebeeld als woonhuis van vijf traveeën, twee opkamertraveeën, een poorttravee, en drie geïntegreerde staltraveeën. Verankerde baksteenbouw met witgekalkte voorgevel. Enkel staltraveeën voorzien van gepekte plint. Anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen en beluikte vensters op de gelijkvloerse verdieping. Erboven kleine rechthoekige muuropeningen.

Schuur en stal. Monumentaal volume in verankerde baksteen met twee verdiepte dwarsdoorritten. met in oostelijke gevel muurvlechtingen, aandaken, onleesbare datumsteen en beeldnis.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1879/72, 1900/61, 1954/129, 1970/67, 1974/105, 1975/58, 1990/84, 1996/77, 1997/67, 2000/87, 2003/60.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1972, p. 149.