erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
89169
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89169

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen L-vormig ingeplant op een deels omhaagd perceel toegankelijk via een hekken in buisstaal. Met gras begroeid erf. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen: op het primitief kadasterplan van 1830 opgetekend als vrijstaand woonhuis met parallelle schuur. Het woonhuis wordt in 1864 opgesplitst in een tweewoonst om in 1905 opnieuw één gemaakt te worden. In 1969 volgt een ingrijpende verbouwing waarbij de oude schuur wordt afgebroken en aan het woonhuis wordt een dwarsvleugel gebouwd. Op een niet gedateerde oude foto afgebeeld met houten blokramen met grote roedeverdeling.

Boerenwoning. Ten oosten van het erf gelegen. Volume van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw witbeschilderd boven een gepekte plint. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

Schuur-stal. Ten noorden van het erf gelegen. Volume van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde rode baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1864/66, 1905/7, 1969/53.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem (deel V), in Bos en Beverveld, jaarboek 1994, p. 79.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89169 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.