Klooster met pensionaat

Beschrijving

Oorspronkelijk klooster van de zusters apostolinnen met bijhorend pensionaat voor meisjes. Later in gebruik als landbouwschool, voorheen in gebruik als huishoudschool. Herenhuis volgens het kadaster gebouwd in 1840. Staat weergegeven met een erkeruitbouw tegen de linkerzijgevel. In 1847 uitgebreid met een nieuwe vleugel waardoor er een L-vormige plattegrond ontstaat. Tegen de linkerzijgevel uitbreiding van circa 2000.

Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Beschilderde lijstgevel geritmeerd door rechthoekige traveenissen met rechthoekige vensteropeningen. Op de borstwering geometrisch motief met sierpleister.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1840/5, 1847/1.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem (deel II), in Bos en Beverveld, jaarboek 1973, p. 32.
  • De kloosterschool, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 1996. Beernem, Beernem, 1996, p. 12.

Auteurs: Gilté, Stefanie