Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Vrijstaande boerenarbeiderswoning. In twee fasen tot stand gekomen. Volgens het kadaster werd een volume van 1870 uitgebreid in 1895. In 1934 wordt de woning opgesplitst in twee woningen van telkens vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Zijpuntgevels in typische baksteen boven een gepekte plint. Opengewerkt in de top met een of twee rondboogvensters en een oculus telkens voorzien van een oranjerode bakstenen omlijsting.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1871/21, 1895/9, 1934/31.

Auteurs: Gilté, Stefanie