erfgoedobject

Hoeve Wijngaerde

bouwkundig element
ID
89203
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89203

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wijngaerde
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achteringelegen historische hoeve zogenaamd "WIJNGAERDE" zie houten naambord. Toegankelijk via een lange, deels geasfalteerde dreef. Aan het begin voorzien van een pijlerkapelletje. Voorliggende weilanden aan de straatzijde afgezoomd met een meidoornhaag.

De huidige hoeve heeft dezelfde benaming als de oorspronkelijke historische hoeve "Wyngaerde". Die bevond zich iets noordelijker op een motte en was tot de jaren 1970 duidelijk zichtbaar. De huidige hoeve was zeker sinds 1830 eigendom van het "prinselijk begijnhof Ten Wijngaerde" te Brugge. Overgegaan naar de Burgerlijke Godshuizen, later de Commissie van Openbare Onderstand, domein van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een bijna volledig geasfalteerd erf. De huidige gebouwenconfiguratie is fasegewijs tot stand gekomen.

Boerenhuis. Ten noorden van het erf gelegen. Fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadaster zijn de drie linkertraveeën een overblijfsel van het oude gebouw, reeds afgebeeld op de kaart van Ferraris (1770-1778). In 1875 wordt het volume uitgebreid met een woongedeelte van twee traveeën en een stalgedeelte van zes traveeën onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een zwarte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, voorzien van nieuw schrijnwerk.

Schuur. Ten oosten van het erf gelegen. Volgens het kadaster gebouwd in 1875. Weliswaar gedateerd door middel van jaarsteen "1870" op zijpuntgevel. Dwarsschuur van verankerde baksteen gevat tussen twee puntgevels opengewerkt met een beluikte rondboogvormige opening voorzien van een bakstenen waterlijst. Twee korfboogvormige poortopeningen.

Centraal gelegen hondenhok. Bakstenen constructie met ronde plattegrond. Lage zwarte plint waarboven een witbeschilderd conisch dak. Vrijstaand nutsgebouw, volgens het kadaster gebouwd in 1954. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1876/1, 1878/14, 1934/31, 1954/13, 1990/7, 1991/4.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandeling te Oedelem. (Deel II: aanvulling), jaarboek 1973, p. 38-39.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Wijngaerde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89203 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.