erfgoedobject

Personeelswoning horend bij kasteel

bouwkundig element
ID: 8921   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8921

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vooraan aan de kasteeldreef bevinden zich pittoresk uitziende huizen die een visuele eenheid vormen. Ze maakten oorspronkelijk deel uit van het kasteeldomein, dateren van 1829 maar werden in 1839, 1895 en 1907 verbouwd en uitgebreid.

De bakstenen woning is in L-vorm aangelegd. De twee haakse vleugels van twee travee├źn en twee bouwlagen hoog staan onder pannen zadeldak. De voorgevel, bekleed met siergevelsteen op gecementeerde plint, heeft sierankers bij de penanten van de begane grond. De benedenramen zijn getoogd afgewerkt; de kleine ramen boven zijn mijtervormig en gekoppeld. Boven de ramen wordt de rode baksteen met zwarte bakstenen afgewisseld; zwarte bakstenen zijn ook als decoratieve gevelbanden toegepast. De puntgevel, die op de dreef uitziet, valt op door een over de twee bouwlagen doorlopende verdiepte venstertravee en een uitkragende dakrand met als houten gebogen spant gevormde windborden.


Bron     : Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingdossier DO002192, Kasteel, park en dreef
Auteurs :  Van den Bossche, Hedwig
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Personeelswoning horend bij kasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8921 (Geraadpleegd op 13-12-2019)