erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
89210
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89210

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kleinschalige hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Staat weergeven op een pre-kadastraal plan van circa 1809 en op het primitief kadasterplan van circa 1830 als woonhuis met geïntegreerde stalling, een parallel vrijstaand landgebouw en een bakhuis. Circa 1845 wordt de woning opgesplitst tot een tweewoonst. In 1935 wordt het woonhuis gedeeltelijk herbouwd volgens dezelfde plattegrond.

Ten noorden van het erf een boerenhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, aan de achtergevel voorzien van een opkamertravee. Verankerde rode baksteenbouw boven een bepleisterde en beschilderde plint. Ertegenaan gebouwd lager volume, vermoedelijk in gebruik als stal. Rode verankerde baksteenbouw opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen. Ten oosten van het erf een bakhuisje. Ten zuiden van het erf een schuur.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1852/46, 1935/7.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89210 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.