erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
89212
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89212

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve, thans in gebruik als "Hippo d'haeneghem". Op een kaart van 1809 en op het primitief kadasterplan van 1830 weergegeven als een woning met geïntegreerde stal, twee landgebouwen loodrecht op de straat gebouwd en een vrijstaand bakhuis. Volgens het kadaster wordt de woning in 1858 afgebroken, het ruime perceel opgesplitst en wordt op de perceelgrens een tweewoonst opgetrokken (zie Danegemstraat nummer 21). Volgens het kadaster wordt in 1878 het boerenhuis in westelijke richting uitgebreid. Ze krijgt haar huidig uitzicht van een langgeveltype hoeve met geïntegreerde stal. In 1975 wordt de hoeve volgens het kadaster heropgebouwd nadat ze vervallen was tot puin. Tegelijk wordt het achterliggende gebouw opmerkelijk vergroot.

Hoeve van het langgeveltype met geïntegreerde stallingen onder een doorlopend pannen zadeldak onderbroken door twee dakkapellen met punttop. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een gepekte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, 1858/4, 1878/75, 1954/32, 1975/17.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89212 (Geraadpleegd op )