Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalgedeelte

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalgedeelte. Het woonhuis is reeds opgetekend op het pre-kadastraal plan van 1809 en op dezelfde manier weergegeven op het primitief kadasterplan van 1830. De bijhorende schuur/stal werd volgens het kadaster afgebroken en vervangen door een parallel volume in 1864. In hetzelfde jaar werd ook het woonhuis vergroot. Beide gebouwen werden uitgebreid tot hun huidige volume in 1954.

Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Witbeschilderde baksteenbouw boven een zwarte plint. Gecementeerde zijgevel. Rechthoekige beluikte muuropeningen.

Vrijstaande schuur/stal, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Verbouwde muuropeningen. Ertegenaan gebouwd nieuw volume.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1864/29, 1954/30.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.

Auteurs: Gilté, Stefanie