erfgoedobject

Pannen- en steenbakkerij Tuileries de Briqueteries d'Oedelem

bouwkundig element
ID
89247
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89247

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige site van de pannen- en steenbakkerij "Tuileries de Briqueteries d'Oedelem". Opgericht als een industriële steenbakkerij met permanente oven. Met de sluiting van de fabriek in 1962 verdwenen de directeurswoning, de droogloodsen, de tramsporen en de arbeiderswoningen. Enkel de machinekamer is bewaard gebleven.

De plaatselijke kleiwinning is nog op het terrein zichtbaar. De bevoorrading gebeurde via helling en spoor. Machinekamer. Bakstenen constructie onder pannen zadeldak. Aanwezigheid van een armgasmotor Bollinckx nummer 572 dateert van circa 1910. Horizontale monocylinder met groot vliegwiel en riemwiel op horizontale as. Gazogeeninstalling van het type Otto Deutz". Dieselmotor "Junkers -Dessau" 2 HK, nummer 3290 met toebehoren en stroomgenerator. Onder andere bestaande uit een verticale tweecilinder - dieselmotor.

  • Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, DW000519.
  • BONAMIE D., Sporen in het Oedelemse dorpslandschap, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2003. Gemeente Beernem, Beernem, 2003, p. 31.
  • VAN WONTERGHEM E., Steenbakkerijen te Oedelem, Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2003. Gemeente Beernem, Beernem, 2003, p. 15-19.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pannen- en steenbakkerij Tuileries de Briqueteries d'Oedelem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89247 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.