Dumons Kapelletje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dumons Kapelletje

Beschrijving

Zogenaamd "Dumons Kapelletje". Devotiekapel ter ere van Maria geplaatst binnen omhaagd perkje. Toegankelijk via een houten hek. Gebouwd in 1852.

Toegankelijke kapel in bepleisterd baksteenmetselwerk voorzien van imitatie-voegen. Geheel onder sterk overkragend zadeldak met houten kroonlijst. Dakbedekking in rode dakpannen. In de voorgevel een rechthoekige deuropening waarin een geschilderde houten deur met rechthoekige, beglaasde opening voorzien van figuratief uitgewerkt smeedijzeren rooster. Boven de deuropening een marmeren paneel met opschrift "ZET LANGS DEZEN WEG/ GEEN VOET OF ZEG/ MARIA WEES GEGROET".

Interieur. Witte en rode vloertegels gelegd in dambordpatroon en blauw afgewerkte bepleisterde wanden met voegimitatie. Achteraan een altaar waarop een Mariabeeld geflankeerd door twee houten kandelaars. Aan de muur is een crucifix bevestigd.

• DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 119-120 (onuitgegeven licentiaatverhandeling).
  • ZUTTERMAN H., Drie veldkapellen te Oedelem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1988, p. 120-121.

Auteurs: Gilté, Stefanie