Boerenburgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoekpand bij de Hogenakkerstraat. Volgens het kadaster in 1875 gebouwd door steenbakker Vanpoucke als hoeve met semigesloten bestanddelen. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Oranjerode baksteenbouw. De lijstgevel is horizontaal belijnd door de doorgetrokken onderdorpels van de rechthoekige muuropeningen. Naast het woonhuis de poortdoorgang naar het achtererf waarrond de nutsgebouwen in een U-vorm zijn opgesteld.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1875/15.

Auteurs: Gilté, Stefanie

Aanvullende informatie

Van de hoeve is enkel het boerenburgerhuis bepalend voor de erfgoedwaarde. De poortdoorgang en de nutsgebouwen rond het achtererf zijn van recentere datum.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1979-1990 en 2000-2003, Knesselarestraat 124, Oedelem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 13 juni 2022).
  • Informatie verkregen van de gemeente Beernem (10 juni 2022).